For opgørelse af arealer findes der tre fundamentale opgørelser, som er vigtige at skelne mellem:
- Opgørelse i forhold til Bygningsreglementet (BR-areal)
- Opgørelse i forhold til Lov om Ejerlejligheder (’tinglyst areal’)
- Opgørelse af bygningens lejearealer i henhold til ”Bekendtgørelse om beregning af arealet af boliger eller erhvervslokaler” (Bek. nr. 311 af 27.06.1983).
En landinspektør kan gennemføre kontrollerende opmåling og beregning af BBR-arealet i forbindelse med køb og salg eller byggeri af ejendomme. Arealerne er væsentlige i forbindelse med fastsættelse af værdi og købesummer, men også i forbindelse udnyttelse af byggeretten.
Arealerne spiller ligeledes en stor rolle ved fastlæggelsen af beskatning og lejeniveau, hvis du for eksempel skal leje eller udleje en lejlighed. BBR-arealet har helt generelt en stor indflydelse på boligpriserne.
Det er ikke blot vigtigt at være bekendt med boligens BBR-areal ved et boligkøb – som boligejer er du nemlig ansvarlig for, at BBR er opdateret med de nuværende forhold i din bolig. Så er det længe siden, du købte din bolig, og fik du ikke kontrolleret BBR-arealet i den forbindelse, er det en god idé at gøre det nu – også hvis du var bekendt med boligens BBR-areal, men har foretaget forandringer i boligen. Erfaringen viser, at ældre registreringer i BBR desværre ofte er forbundet med fejl.
Hvis der er tale om en udlejningsejendom, gennemføres der i tillæg hertil tillige en opmåling og beregning af det lejebærende areal, idet dette areal netop fastlægger værdien af den løbende indtægt og derfor også værdien ved eventuelt videresalg. Det er ofte set, at de faktiske arealer er langt større end de registrerede.
Har du nogle spørgsmål vedrørende dit BBR-areal, eller har du brug for yderligere information, er du naturligvis velkommen til at kontakte os på telefon 49 22 09 86 eller
e-mail hels@landinspektorkontoret.dk.